- Ταϊτσούνγκ
- Πόλη (περ. 715.000 κάτ.) της Ταϊβάν πρωτεύουσα της ομώνυμης κομητείας, σε απόσταση 130 χλμ. από την Ταϊπέι. Βρίσκεται στη μέση μιας γόνιμης περιοχής, στην οποία καλλιεργείται ρύζι, ζαχαροκάλαμα, μπανανιές, τσάι, καπνός και πατάτες. Διαθέτει ακόμα βιομηχανίες τροφίμων, χημικών προϊόντων, μηχανοκατασκευών και υφασμάτων. Στα Ν. της πόλης βρίσκεται η ονομαστή Ακαδημία Ουέν Τάι με πλουσιότατη βιβλιοθήκη (περ. 300.000 τόμους). Στην περιοχή υπάρχει πανεπιστήμιο και αεροδρόμιο.
Η ομώνυμη επαρχία έχει έκταση 2.051 τ. χλμ. και πληθ. περισσότερο από 1.183.000 κατ. Εκτείνεται στο κεντροδυτικό τμήμα του νησιού, απέναντι από το στενό της Ταϊβάν. Περιοχή ιδιαίτερα πεδινή, παράγει δημητριακά και ζαχαροκάλαμα.
Η επαρχία φημίζεται εξάλλου και για τη χειροτεχνία της. Τα αντικείμενα που χαρακτηρίζονται ως προϊόντα χειροτεχνίας δεν είναι στην Τ. έκφραση μιας λαϊκής υποτέχνης που αποτελεί το αντίθετο της καθεαυτό τέχνης και αναφέρεται σε άλλα θέματα και μοτίβα έμπνευσης μιας τέχνης δηλαδή περισσότερο αφελούς και πρωτόγονης, αλλά είναι η ίδια η τέχνη που αναπαράγεται, πολλαπλασιάζεται, εισάγεται στην καθημερινή ζωή, στα αντικείμενα του σπιτιού, στην επίπλωση, στα ρούχα, για την καθημερινή αισθητική απόλαυση. Στην T., όπως άλλωστε και σε όλη την Κίνα, καλλιτεχνική απόλαυση της φύσης και απόλαυση του αντικειμένου κοινής χρήσης δημιουργούν τον ίδιο τύπο συγκίνησης, που είναι κατανοητός μόνο με τον όρο να συνδέεται με κοινωνικά και πολιτιστικά σχήματα που έχουν κάνει δυνατή την ευρεία αυτή διάσταση αισθητικής απόλαυσης την οποία δοκιμάζει κάθε Κινέζος, είτε κοιτάζει ένα τοπίο είτε συνθέτει ή διαβάζει στίχους είτε κρατάει στα χέρια του ένα λεπτά επεξεργασμένο νεφρίτη. Ο νεφρίτης, για παράδειγμα, ημιπολύτιμη πέτρα που εξήρε ο Κομφούκιος για τις ιδιότητές της, οι οποίες μπορούν να παραβληθούν με τις υπέρτατες αρετές του ανθρώπου, δίνει σε όσους ξέρουν μια απόλαυση της αφής, ανεξάρτητα από τη χρήση για την οποία προορίζεται το αντικείμενο. Ο νεφρίτης χρησιμοποιήθηκε αρχικά γι’ αντικείμενα κοινής χρήσης, αλλά ύστερα έγινε σύμβολο κοινωνικού γοήτρου· από νεφρίτη ήταν τα εμβλήματα του αξιώματος του άρχοντα, τα διάφορα δοχεία για τη λατρεία, τα περιδέραια των γυναικών, τα μενταγιόν που έβαζαν στο στόμα των νεκρών πριν να τους θάψουν, με την ελπίδα να εμποδίσουν την αποσύνθεση της σάρκας. Ο νεφρίτης, στις πολλαπλές χρήσης του, παραμένει το ίδιο ευγενικό υλικό, σύμβολο καθαρότητας και τελειότητας. Πριν να το δουλέψει ο τεχνίτης μελετάει τις ιδιότητές του, τις φλέβες του, τη διείσδυση άλλων ορυκτών για να προσαρμόσει το έργο του στις απαιτήσεις της ύλης. Αλλά και το ελεφαντόδοντο εκτιμάται στην Τ. για τις ιδιότητές του, και κυρίως για τη γαλακτώδη διαφάνειά του, η οποία αντανακλά το παιχνίδι των χρωμάτων. Όπως και με τον νεφρίτη, ο ικανός τεχνίτης που σκαλίζει το ελεφαντόδοντο προσπαθεί να δουλέψει την κοκκώδη υφή και τις φλέβες του υλικού που έχει στα χέρια, πολύ προσεκτικά και χωρίς απότομες κινήσεις. Τα υλικά που βρίσκονται σε φυσική κατάσταση όπως ο νεφρίτης, το ελεφαντόδοντο, ο χαλαζίας, και που δουλεύονται από αιώνες στην Τ. προσέφεραν στη χειροτεχνία της περιοχής εξαίρετα συχνά έργα τέχνης.
Κατεργασία κομψοτεχνημάτων από νεφρίτη σε εργαστήριο της Ταϊτσούνγκ.
Μερική άποψη πόλης του Ταϊτσούνγκ.
Dictionary of Greek. 2013.